Triggerpoints - Een samenvatting PDF Afdrukken E-mail

Triggerpoints zijn vaak de directe oorzaak van hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarm and carpaal-tunnel syndroom. Ze zijn de oorzaak van de pijn in gewrichten zoals de schouder, de pols, de heup, de knie, de enkel... en worden vaak verkeerd aanzien voor artritis, tendinitis, bursitis of als letsel aan de gewrichtsbanden.

Triggerpoints veroorzaken ook sensomotorisch disfuncties zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornis, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten. Onderzoek heeft zelfs aangewezen dat zelfs fibromyalgie zijn oorsprong kan hebben in triggerpoints.


Gelukkig komen de symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt in voorspelbare patronen voor. Als je weet waar je zoeken moet, zijn triggerpoints eenvoudig te vinden en uit te schakelen. Het systeem van zelfmassage of behandeling door een therapeut biedt vaak in enkele minuten een reële verlichting. De meeste problemen kunnen in 4 tot 14 dagen worden verholpen. Zelfs chronische klachten kunnen met een juiste behandeling in minder dan 1,5 maand aanzienlijke verbetering tonen.

De fysiologie van een Triggerpoint en de werking van een spier

Het deel van een spiervezel dat de feitelijke samentrekking of contractie verzorgt is een microscopisch kleine eenheid die sarcomeer wordt genoemd. Een sarcomeer trekt zich samen als zijn twee delen bij elkaar komen en zich als vingers in elkaar vouwen. In je spieren werken miljoenen sarcomeren samen om de spier in zijn geheel te laten samentrekken.

Een triggerpoint ontstaat als de te sterk gestimuleerde sarcomeren chemisch niet langer in staat zijn hun samengetrokken toestand te verlaten - een microscopische kramp als het ware.

Normaal gesproken werken de sarcomeren als kleine pompjes. Ze trekken zich samen en ontspannen om het bloed (dat in hun metabolische behoeften voorziet) door de capillairen te laten circuleren. Als de sarcomeren in een triggerpoint hun contractie vasthouden, stopt in feite de bloedcirculatie in het betreffende gebied. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen irriteren het triggerpoint. Het triggerpoint reageert op deze noodtoestand met het versturen van pijnsignalen. De massage van het triggerpoint spoelt het weefsel schoon en helpt de vastgelopen sarcomeren in het Triggerpoint weer los te komen.

De onderstaande tekening is een weergave van meerdere spiervezels en is gebaseerd op een opname via een electronenmicroscoop.

 

Triggerpoints en Sarcomeren

Letter A
Een spiervezel in een normale ruststand, uitgerekt noch samengetrokken.

Letter B
Een knoop in een spiervezel die bestaat uit een aantal sarcomeren in de toestand van continue
maximum samentrekking die kenmerkend is voor een triggerpoint. De opgebolde verschijning van de spierknoop laat zien hoe dat segment van de spiervezel is samengetrokken en korter en dikker is geworden.

Letter C
Het deel van de spiervezel dat zich uitstrekt van de spierknoop tot aan de aanhechting van de spier. Deze overstrekte segmenten veroorzaken het strakke en verkorte gevoel in een spier. Dit heeft een wel zeer specifieke invloed op de flexibiliteit van de spier en dus ook van de bijhorende botten...

 

Afgeleide Pijn

Vaak denken mensen dat de oorzaak van de pijn altijd op dezelfde plaats ligt als de pijn zelf. Dit is niet het geval. De Amerikaanse artsen J. Travell en D. Simons tonen in hun medische standaardwerk (Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual) aan, dat uitstralende of afgeleide pijn het kenmerkende symptoom is van een myofasciaal Triggerpoint.

Triggerpoint afgeleide pijn

Enkele bekende voorbeelden van afgeleide pijn zijn: pijn in hoofd en holtes, pijn en stijfheid in de nek, pijn in kaak, oor of keel... Pijnlijke benen, voeten en verzwikte enkels zijn eveneens voorbeelden van afgeleide pijn. Bij stijfheid en pijn in een gewricht zou u in eerste instantie altijd eerst aan de mogelijke triggerpoints in nabij gelegen spieren moeten denken die tijdens de bewegingen verrekt of overbelast zijn.

Waarom de Triggerpoint-therapie?

Regelmatig terugkerende hoofdpijn, maar ook nek-, schouder- en rugpijn zijn lastige ongemakken. Veel mensen hebben hebben zich erbij neergelegd: ze gaan vroeg naar bed, nemen een warm bad of slikken een pijnstiller.
Weinigen weten echter dat deze pijnen kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints, hypergevoelige plekjes in het spierweefsel. Er zijn tegenwoordig veel mensen met onverklaarbare pijnen, waarbij artsen, neurologen... ondanks hun deskundigheid geen concrete oplossing op kunnen geven.

Het Handboek Trigger-point therapie helpt u deze vaardigheid te ontwikkelen.